Amazon Lojistik (FBA) Tehlikeli Mallar (Hazmat) hakkında bilmeniz gerekenler

Amazon FBA ile satış yapmak isteyen satıcıların Amazon’a ürünlerini göndermeden önce ürünlerin tehlikeli mallar statüsünde olup olmadığını araştırmaları çok önemlidir. Yanıcı, basınçlı, aşındırıcı veya başka bir şekilde zararlı maddeler içerdiklerinden depolama, elleçleme ya da taşıma sırasında risk oluşturabilecek maddeler veya malzemeler tehlikeli mal (hazmat) olarak tanımlanır. Dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar, ev temizleyicileri, sprey boyalar ve kozmetik ürünleri gibi tüketici ürünleri de tehlikeli mal olarak tanımlanır.

Amazon satıcı hesabı açma başvurusu yaptıktan ve hesabınız açıldıktan sonra ürünlerinizi eklemeye başlamadan önce ürünlerinizin Amazon FBA için uygunluğunu kontrol etmeniz gerekir.

Amazon FBA ile satılabilecek tehlikeli mallar
  • Taşınabilir şarj cihazları, kameralar, cep telefonları, pil şarj aletleri gibi UN3480 UN3481 UN3090 UN3091 sınıfında Lityum bataryalar (Lityum batarya ürünleri belirli koşulları sağlamalıdır)
  • Hoparlörler, kulaklıklar, fotometreler, manyetik çıkartmalar, küçük aletler, oyuncaklar gibi UN2807 sınıfında Manyetik malzemeler
Tehlikeli mal ürünlerine örnekler

Amazon’da satılan bir çok farklı kategoride tehlikeli mal sınıfında ürünler olabilir. Listelediğiniz ürünlerin tehlikeli mallar sınıfında olup olmadığı kontrol etmeniz gerekir. Bu kategorilerden bazıları;

    • Kıyafet
    • Otomotiv ve Motosiklet
    • Bebek ürünleri
    • Güzellik ve kişisel bakım
    • Kitaplar
    • Elektronik
    • Yiyecek ve içecekler
    • Sağlık ve kişisel bakım
    • Yapı market
    • Ofis
    • Evcil hayvan ürünleri
    • Ayakkabılar
    • Spor ve outdoor
    • Oyuncaklar
    • Video oyunları
Lityum bataryalar ve lityum bataryalarla gönderilen ürünler

Ürününüz lityum pil ilse veya lityum pil içerem bir ürün ise Amazon’da batarya ile ilgili bilgiler sağlamanız gerekecektir.

Tehlikeli mallar (tehlikeli maddeler) için gerekli bilgi ve belgeler

Amazon Lojistik’te yeni bir ürün listelerken belirli tehlikeli mal (tehlikeli madde) bilgilerini Amazon’a bildirmeniz gerekir. Amazon’da ürününüzü ilk defa listeledikten ve liste kaydınız oluşturulduktan sonra sizden bir güvenlik bilgi formu (GBF) veya muafiyet belgesi istenebilir. Ürününüz tehlikeli mal olarak düzenlemeye tabi olmasa bile, ürün listelerken Amazon’a mevcut tehlikeli mal bilgilerini veya belgelerini gönderirseniz onay süreci kısalacaktır.

Gerekli bilgi ve belgelerin gönderilmemesi, kargoların gecikmesine ve müşteri teslimatlarının iptal edilmesine neden olabilir.

Amazon Lojistik Tehlikeli Mallar programı

Amazon Lojistik Tehlikeli Mallar programına (FBA Dangerous Goods programme (hazmat)) dahil olarak tehlikeli mal olarak sınıflandırılan ve Amazon FBA’e uygun olan ürünleri satmanız mümkündür. Yanıcı, basınçlı, aşındırıcı veya başka bir şekilde zararlı maddeler içeren ürünler depolama, elleçleme ya da taşıma sırasında risk oluşturabileceğinden denetime tabi tutulmaları gerekir.

Birleşik Krallık ve AB’deki Tehlikeli Mallar programına katılmak için bir bekleme listesi vardır.

Tehlikeli Mallar programı aracılığıyla satılan ürünler Prime için uygundur ancak bazı ürünler iki günde teslim kargoya uygun olmayabilir. Taşıma yönetmelikleri gereği bu ürünlerin çoğu sadece kara yoluyla taşınabilir. Bu nedenle, söz konusu ürünler Prime dört beş günde teslim kargoya uygundur.

Tehlikeli mallar (tehlikeli maddeler) için gerekli bilgi ve belgeler

Amazon’da FBA için yeni bir ürün listelerken veya mevcut ürünü FBA’e çevirirken i tehlikeli mal (tehlikeli madde) bilgilerini Amazon’a bildirmeniz gerekir.

Liste kaydınız oluşturulduktan sonra sizden bir güvenlik bilgi formu (GBF) veya muafiyet belgesi istenebilir. Gerekli bilgi ve belgelerin gönderilmememesi durumunda ürünleriniz Amazon depolarına kabul edilmeyebilir veya ürünlerin müşterilere ulaştırılması gecikebilir. GBF veya muafiyet belgesi yüklemek için Amazon Seller Central’da Tehlikeli mal sınıflandırması yönetimi sayfasını kullanabilirsiniz.


Bu yazımızda bahsettiğimiz tehlikeli mallar ile ilgili Amazon politikaları zaman içerisinde değiştirilebilir. Ürünlerinizin Amazon FBA ile satışa uygunluğu konusunda bilgi ve profesyonel destek almak için Amazon FBA danışmanlık hizmetlerimizi inceleyin.