Amazon Lojistik (FBA) Sınırlamaları nelerdir?

Amazon FBA için bazı kurallar bulunmaktadır. Amazon Lojistik ürün hazırlama gerekliliklerine, güvenlik gerekliliklerine ve ürün kısıtlamalarına uymamanız durumunda Amazon lojistik merkezinde ürünleriniz reddedilmesine, imha edilmesine veya iade edilmesine sebep olabilir. Bu sebeple Amazon Lojistik ürünlerini listelemeden önce, Amazon lojistik sürecine hangi ürünlerin uygun olduğunu ve hangilerinin uygun olmadığını bilmeniz gerekmektedir.
Bazı ürünleri Amazon’da satabilmeniz için Amazon’da satıcı hesabınızı olması yeterli değildir. Eğer satıcı hesabınız yoksa Amazon satıcı hesabı açılışı yapmanız ve satıcı hesabınız onaylandıktan sonra ürününüz için ön onay almanız gerekebilir.

Amazon FBA için onay gerektiren kategoriler ve ürünler

Bir kategoride satış yapmak için Amazon’un onayı gerekmese bile belirli ürünlerin satışı onaya tabi olabilir. Amazon’da satılan bazı ürünlerin Amazon politikalarına göre belirli sertifika standartlarını karşılaması gerekir. Bazı ürünlerin ise Amazon’da satışı mümkün değildir.

Kategori, ürün ve liste kaydı kısıtlamaları

Amazon politikalarına göre, Amazon’da satılan belirli ürünler belirtilen sertifika standartlarını karşılamalıdır.

  • Amazon Cihaz Aksesuarları
  • Defibrilatörler
  • Stres çarkları
  • Yangın ve duman maskeleri
  • Taşınabilir yangın söndürücüler
  • Bebek oto koltukları ve koltuk yükselticileri
  • Bebek uyku minderleri
  • Görünmez Mürekkepli Kalemler
  • Hoverboard’lar
  • Duman, karbonmonoksit ve yanıcı gaz alarmları
  • Sık Bırak Oyuncaklar
  • Fişli şerit ışıklar
  • Giyilebilir kişisel yüzme ekipmanı
Yüksek riskli ürünler

Yüksek riskli ürünlerde satış kısıtlamaları bulunmaktadır.
Amazon’da yeni listelediğiniz ve onay gerektiren bir ürünü satmak istiyorsanız öncelikle ürünü oluşturmanız gerekir.
Ürün oluşturulduktan sonra Envanter Yönetimi sayfasında pasif duruma gelir. Ürünü listelemek üzere onay istemeniz gerekir.

Bebek Ürünleri, Oyuncaklar ve Oyunlar, Sağlık ve Güzellik ürünleri yüksek güvenlik sebebiyle satışı kısıtlanmış ürünlerdir.

Amazon Lojistik ürün gereklilikleri ve kısıtlamaları

Bazı ürünler Amazon’da satılabiliyor olsa da Amazon Lojistik yani FBA ile Amazon depolarını kullanarak satış için uygun olmayabilir. Amazon Lojistik ürünlerinin, Amazon Lojistik’e uygun olabilmesi için son kullanma tarihi ve sıcaklığa duyarlılık gibi bazı özel ürün gerekliliklerine de uyması gerekir.

Amazon Lojistik tarafından yasaklanmış ürünler

İlaçlar, beslenme ve gıda takviyeleri veya sadece eczanelerde satılan ve bir doktorun ya da klinik personelinin satın almaya yönelik reçetesini gerektiren benzeri maddeler, Puro, sigara veya diğer tütün ürünleri ve nikotin içeren ürünler, silahlar gibi ürünlerin Amazon FBA ile satılamamaktadır.

Bazı ürünler ölçüleri ve ağırlıkları sebebiyle Amazon Lojistik ile satılamaz. Bu kısıtlamalar ülkelere göre değişir. Örneğin; Birleşik Krallık ve İtalya’da 140 kg olan maksimum ürün ağırlığı; Almanya için 150kg, Fransa için 300kg’dır. Maksimum ürün uzunluğu 300 cm ile sınırlıdır.

Tarihe ve Sıcaklığa Duyarlı Ürünler
Amazon standartlarına göre raf ömrü olan veya zamanla etkinliğini kaybeden tüm ürünlerin son kullanma tarihi olması gerekir. Lojistik merkezine giriş yapan tüm ürünlerin kalan raf ömrü, ürünün tam olarak tüketilmesine yetecek süreden 90 gün daha fazla olmalıdır. Örneğin 240 günlük porsiyonu olan bir şişe gıda takviyesinin lojistik merkezine girişi yapılırken kalan raf ömrü 240 gün + 90 gün olmalıdır.

Yiyecekler ve İçecekler
Amazon FBA ile yiyecek ve içecek ürünlerini satmak istiyorsanız ürünler, Amazon depolarına göndermek için önce Gıda Ürünleri kategorisinde satış yapma gerekliliklerini sağladığınız gerekir.Gıda ve gıda ürünleri Avrupa’da birçok yönetmeliğe tabidir.

Tehlikeli mallar (Tehlikeli Madde)

Amazon’a gönderilecek tehlikeli mallar için detaylı bir ön araştırma yapmanız gerekir. Göndereceğiniz ürünler için gerekli gereksinimleri sağlamazsanız ürünlerin geri çevrilebilir, imha edilebilir, Amazon satıcı hesabınızı süresiz bir şekilde kapatılabilir. Bu konuda kapsamlı bilgi veren yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.


Bu yazımızda bahsettiğimiz ürünler ilgili kısıtlama politikaları Amazon tarafından değiştirilebilir. Ürünlerinizin Amazon FBA ile satışa uygunluğu konusunda bilgi almak için StartSmart Amazon FBA danışmanlık hizmetlerimizi inceleyebilirsiniz.