Amazon Vine nedir?

Amazon’da satış yapmak isteyen girişimciler için en karlı satış modellerinin başında Amazon Private Label gelmektedir. Kendi markanızla satış yapmak anlamına gelen private label satış yönteminde yeni listelediğiniz ürünlere Amazon’da yorum kazandırmak büyük önem taşır. Bu noktada Amazon’un resmi çözümü olan Amazon Vine devreye giriyor.

Amazon Vine, Amazon’daki en güvenilir yorumcuları yeni ürünler hakkında görüşlerini paylaşmaya davet ederek diğer müşterilerin bilinçli satın alma kararları vermesine yardımcı olur. Amazon, alıcıları, Amazon alımları üzerine yayınladıkları incelemelerin bilgili olma düzeyine dayanarak Vine inceleyicisi, diğer adıyla Vine Sesleri olmaları için davet eder.

Eğer Vine programına katılırsanız seçilmiş Vine Sesleri (Vine Voices) grubuna ürünlerinizin ücretsiz gönderimini sağlayabilir ve gönderdiğiniz ürünler için müşteri incelemeleri yayınlamalarını sağlayabilirsiniz. Vine’a katılarak ürününüzün farkındalığını artırabilir, yavaş ve düşük performans gösteren ASIN’lerin satışlarını artırabilir ve müşterilerin sunulan yeni ürünler hakkında bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olabilirsiniz.

Amazon Vine programından faydalanmak için Amazon Private Label yani kendi markanızla satış yapmanız gerekir. Eğer kendi markanız varsa Amazon Brand Registry ile marka kaydı yapabilirsiniz. Marka kaydı yaptıktan sonra Vine programına dahil olabilirsiniz.

Vine Programına Katılım İçin Gereklilikler

    • Profesyonel Satış Ortağı olmanız gerekmektedir.
    • Amazon Marka Kaydında bir marka kaydetmiş olmanız gerekmektedir.
    • Marka sahibi olarak tanımlanmış olmanız gerekmektedir.
    • Geçerli FBA tekliflere sahip olmanız gerekmektedir.
    • Ürün ayrıntı sayfasında 30’dan az incelemeye sahip olmalıdır.
    • “Yeni” durumunda satın alınabilir bir FBA teklifi olmalıdır.
    • Yetişkin ürün, dijital veya ağır ve hacimli bir ürün olmamalıdır.
    • Kayıt anında zaten piyasaya sürülmüş olmalıdır.
    • Mevcut envanteri olmalıdır.
    • Bir resim ve açıklaması olmalıdır.

Vine Programına Katılım Ücretleri

İlk Vine incelemesi yayınlandıktan sonra, her bir ana ASIN için bir kez 200 ABD dolar (Avrupa 170 EURO, İngiltere £140)ı kayıt ücreti alınacaktır. Kayıt sürecinden itibaren 90 gün içinde kayıtlı ürün hiçbir inceleme almadığında bir ücret alınmayacaktır.
Yapılan yorumları beğenmezseniz ücret iadesi talep etme hakkınız yoktur.
Bu ücret, satış yaptığınız ülkede ve işletmenizin bulunduğu ülke, eyalet, il ve bölgede geçerli olan vergi kurallarına bağlı olarak vergiye tabi olabilir. Ücretiniz vergiye tabi ise uygulanan vergiyi işlem detay sayfasında görürsünüz.

Vine satış Ortağı Uygunluğu

Vine programına katılmak için Amazon Brand Registry’de kayıtlı olan bir profesyonel satıcı hesabınız olması gerekmektedir.
Vine kullanıcıları Brand Registry’de kayıtlı olmalı ve gelişmiş marka araçlarına erişim izni sahip olmalıdır.

Amazon’un yeni satıcı teşvikleri kapsamında bir adet Vine başvurusunu ücretsiz yapabilirsiniz.
Amazon Brand Registry hakkında bilgi almak için StartSmart ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.