Amazon Avrupa’da VAT Hakkında Bilmeniz Gerekenler

StartSmart müşterilerinin en fazla merak ettiği konuların başında VAT konusu gelir. Amazon Avrupa’da satışa başlayacaksanız VAT yani KDV konusunda yükümlüklerinizi bilmelisiniz. VAT yükümlülüğü aslında ticaret yaptığınız ülkedeki bir vergi yükümlülüğüdür. Amazon satıcılarının yasal yükümlülüklerini yerine getirdiğinden emin olmak ister. Bu sebeple satışa başlamadan önce VAT konusunda gerekli bilgileri Amazon’a sağlamalısınız. Amazon’da satış yapmak konusunda merak ettiğiniz soruların cevaplarını StartSmart danışmanlarından alabilirsiniz.

Amazon ve VAT

VAT yani KDV, Katma Değer Vergisi’nin kısaltmasıdır. AB ve Birleşik Krallık’ta KDV kayıtlı işletmelerin sattıkları malın fiyatına eklediği ve vergi beyannamelerini verirken ulusal vergi otoritelerine aktardığı bir vergidir.

Eğer AB ve Birleşik Krallık’ta ülkelerinde mal satıyorsanız, muhtemelen her satış yaptığınız ülkede KDV kaydı yapmanız gerekebilir ve KDV uyumlu olduğunuzdan emin olmak sizin sorumluluğunuzdadır.

Amazon bu bilgileri, satıcı ücretleriniz üzerinde vergi uygulamasını belirlemek ve varsa size sunulan diğer Amazon hizmetleri için vergi uygulamasını belirlemek amacıyla kullanır.

  • Eğer zaten VAT kaydınız varsa, VAT kayıt numaralarınızı doğrudan Satıcı Merkezi’nde ekleyin.
  • VAT kaydınız yoksa ve VAT yükümlülüğünüz yoksa bu durumu Amazon’a beyan edebilirsiniz.

VAT Kaydınız Yoksa

Henüz VAT kaydınız yoksa bunu Amazon Seller Central’da bildirmelisiniz;

    • Settings > Tax Settings > Add VAT Numbers: “Add VAT Numbers” düğmesine tıklayın.
    • Açılan sayfada “Not required to register for VAT? Declare your status and benefit from automatic receipt generation”(KDV’ye kaydolmanız gerekmiyor mu?
    • Durumunuzu beyan edin ve otomatik makbuz oluşturma avantajından yararlanın) bağlantısına tıklayın.
    • KDV kaydı muafiyeti durumunuzu Amazon’a bildirmeden önce “Terms and Conditions of the VAT registration exemption (KDV kaydı muafiyeti Hüküm ve Koşulları) dikkatle okuyun.
    • Hüküm ve Koşulları kabul eden Satıcılar, beyanın doğruluğundan ve sonrasında, koşullar artık yerine getirilmediğinde geri çekilme için sorumlu olmaya devam eder. Satıcıların, KDV kaydı durumlarını belirlemek için bir vergi danışmanıyla görüşmeleri gerekir. Amazon Avrupa’da VAT yükümlülükleriniz hakkında bilgi almak için StartSmart danışmanları ile görüşebilirsiniz.

Value Added Tax (VAT) nedir?

VAT, Value Added Tax (Katma Değer Vergisi) anlamına gelir. Avrupa’da VAT kayıtlı olan tüccarlar, sattıkları malın fiyatına ekledikleri ve vergi beyannamelerini verdiklerinde ulusal vergi otoritelerine aktardıkları bir vergidir.
Eğer herhangi bir Avrupa ülkesinde mal satıyorsanız, muhtemelen her satış yaptığınız ülkede Value Added Tax (VAT) için kayıt olmanız gerekebilir.
Unutmayın, her Amazon satıcısının VAT uyumunu sağlama sorumluluğu vardır ve yükümlülükleriniz konusunda emin değilseniz profesyonel bir danışmanlık hizmeti almanız önerilir.

VAT nasıl çalışır?

Temel ilke, işletmelerin satın almaları üzerinde ödedikleri VAT’yi geri alabilmeleri ve satışlarında VAT talep edebilmeleridir. VAT’yi vergi otoritelerine ödersiniz, ancak son tüketici VAT’yi satın alma fiyatının bir parçası olarak öder. Yalnızca VAT kaydınız varsa, satın almalarınızda ödediğiniz VAT’yi geri alabilir ve satışlarınızda VAT talep edebilirsiniz.
İlgili AB ülkesinde bir VAT numarası olan satıcılar, fatura talep edilen durumlarda müşterilere faturalarda tahsil edilen VAT’yi, VAT oranı ve numarasıyla birlikte göstermelidir. Böylelikle müşteri, satın aldığı ürün üzerinde ne kadar VAT ödenmesi gerektiğini bilir.

Avrupa VAT yönetmelikleri

Amazon Satıcı olarak başarınız için temel kavramları anlamanız ve mevcut VAT gereksinimlerine hakim olmanız önemlidir. Ayrıca, İngiltere (UK), Almanya (DE) ve Fransa (FR) yasalarında yapılan son değişiklikler hakkında da bilgi sahibi olmanız önemlidir.

VAT yükümlülüklerini tetikleyen eylemler

İşletmenizin niteliğine bağlı olarak, Avrupa ülkelerindeki düzenlemelere göre VAT numaralarına kaydolmanız gerekebilir. Bu, iş yerinin kurulu olduğu yer, yerine getirme modeli ve yıllık satışlarınız gibi birden çok faktöre bağlıdır.

Amazon Avrupa’da satışa başlamak ve VAT konusunda bilgi almak için StartSmart ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.