Küçük ve Orta Ölçekli işletme KOBİ nedir?


KOBİ’nin tanımını yapmadan önce kısaca şirket nedir sorusunun cevabına bakalım;

Şirket nedir?

Şirket, bir veya daha fazla kişinin bir araya gelerek belirli bir amacı gerçekleştirmek için ortaklık kurdukları bir ticari organizasyondur. Şirketler, belirli bir faaliyet alanına odaklanabilirler ve çeşitli amaçlarla kurulabilirler, örneğin kar amacı güderek mal ve hizmet üretmek veya sosyal amaçlar için çalışmak gibi. Şirketler, ayrı bir hukuki varlık olarak kabul edilir ve tüzel kişilikleri vardır, yani kendi hakları ve yükümlülükleri vardır ve işletme sahipleri ile ayrı bir varlık olarak ele alınır. Şirketler, hisse senetleri aracılığıyla ortaklarına sahiplik payı sağlayarak finansal kaynaklarını toplayabilirler ve uzun vadeli iş hedeflerine ulaşmak için genellikle bir yönetim ekibi tarafından yönetilirler.

KOBİ nedir?

KOBİ, “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme” anlamına gelir ve SME ile benzer bir tanımlama yapar. KOBİ, Türkiye’deki yasal düzenlemelerde kullanılan bir terimdir ve işletmelerin çalışan sayıları, yıllık net satışları veya mali bilançoları gibi kriterlere göre belirlenir. KOBİ tanımı Türkiye’de 2012 yılında yapılan yasal düzenlemelerle belirlenmiş olup, küçük işletmeler 1-50 arası çalışan sayısına, orta ölçekli işletmeler ise 50-250 arası çalışan sayısına sahip işletmeleri ifade eder. KOBİ’ler, Türkiye’de ekonomik büyümenin önemli bir parçası olarak kabul edilir ve genellikle büyük ölçekli işletmelerle rekabet edebilmek için çeşitli desteklerden yararlanırlar.

Türkiye’de kendi markasıyla perakende ve online satış yapmak isteyen girişimcilerin en fazla tercih ettiği yöntemlerden birisi de yurtdışında şirket kurmaktır. Hizmet ihracatı yapan şirketlerin Paypal, Stripe gibi farklı online ödeme sistemlerini kullanabilmek için de yurt dışında şirket kurmaktadır. Yurt dışında KOBİ ne anlama geliyor onun da tanımını yapalım;

SME nedir?

KOBİ İngilizce SME olarak kısıltılmaktadır. SME, “Küçük ve Orta Ölçekli İşletme” anlamına gelir. Bu terim, işletmelerin çalışan sayıları, ciroları veya varlık değerleri gibi ölçütlere göre tanımlanır. Farklı ülkelerde farklı kriterler kullanılabilir, ancak genellikle küçük işletmeler 50’den az çalışana, orta ölçekli işletmeler ise 50 ila 250 arasında çalışana sahip olan işletmelerdir. SME’ler genellikle büyük işletmelere kıyasla daha az kaynakla çalışır ve ekonomik büyümenin önemli bir parçası olarak kabul edilir.

Türkiye’de hangi türde şirketler kurulabilir?

Türkiye’de farklı türde şirketler kurulabilir. Türk Ticaret Kanunu’na göre, aşağıdaki şirket türleri mevcuttur:

Anonim Şirket (A.Ş.): En az 5 kişi tarafından kurulabilen ve sermayesi paylara bölünmüş bir şirket türüdür. Sermayesi en az 50.000 TL olmalıdır.

Limited Şirket (Ltd. Şti.): En az 1 kişi tarafından kurulabilen bir şirket türüdür. Sermayesi en az 10.000 TL olmalıdır.

Kooperatif: Ortakların belirli bir iş veya ekonomik faaliyet için bir araya geldiği bir tür şirkettir. Kooperatifler, kâr amacı gütmeyen sosyal veya ekonomik hizmetler sunmak için de kurulabilir.

Kollektif Şirket: En az iki kişinin ortaklık kurarak faaliyet gösterdiği bir tür şirkettir. Bu tür şirketlerde ortaklar, tüm yükümlülükleri ile sınırsız şekilde sorumludur.

Komandit Şirket: En az bir komandite ortak ve bir komanditer ortak tarafından kurulabilen bir şirket türüdür. Komandit şirkette, komandite ortakların sorumluluğu yaptıkları sermayeyle sınırlıyken, komanditer ortakların sorumluluğu sınırsızdır.

Şahıs Şirketi: Yalnızca bir kişi tarafından kurulan ve yalnızca o kişinin sorumluluğu ile sınırlı olan bir şirket türüdür. Bu tür şirketler, kolay kurulabildikleri ve yönetildikleri için sıklıkla tercih edilir.

Bu şirket türlerinden hangisinin seçileceği, kurulacak şirketin faaliyet alanına, ortakların sayısına, sermaye tutarına ve diğer birçok faktöre bağlı olacaktır.

Yurt dışında şirket türleri hakkında bilgi edinebileceğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.