İngiltere’de Kar Payı Ödemelerinden Alınan Vergi Değişiyor

Birleşik Krallık’ta şirket ortakları için uygulanan temettü vergisi 2023/24 mali yılında değişecek. 6 Nisan’da, £ 2.000 olan mevcut temettü vergisi indirimi £1.000’a düşecek. Temettü vergisi indirimi, 2024/25 mali yılı için ise £500’a düşüyor

Temettü vergisi indirimi nedir?

Vergiden muaf temettü ödeneği olarak da adlandırılan temettü vergisi indirimi, vergi ödemeye başlamadan önce temettü olarak alabileceğiniz toplam tutardır. Mali yıl sonunda kar eden şirketler ortaklarına temettü (dividend) verebilmektedir.

Temettü (Dividend) nedir?

Sermayesi olan bir şirket (örneğin, hisseli bir limited şirket veya halka açık bir limited şirket) ve yeterli kar elde ediyorsa, nitelikli hissedarlarını ve yatırımcılarını nakit temettü dağıtabilir. Temettüler, yalnızca şirketin istikrarlı bir durumda olduğu düşünüldüğünde ödenmelidir. Temettü ödeme kararı şirket yönetici(ler)i tarafından verilir.
Temettüler, bir şirketin sermayesinden değil, net kârından (kar ve zarar hesabından) ödenmelidir.

Temettüler ne sıklıkla ödenir?

Çoğu şirket, temettüleri üç ayda bir (yani her 3 ayda bir) dağıtır, ancak şirketin uygun karı olduğunda kendinize bir temettü ödemeyi seçebilirsiniz. Bu, aylık olarak, yılda iki kez, yılda bir kez veya fazla gelir mevcut olduğunda geçici olarak olabilmektedir.

Şirket yöneticilerine temettü ödeniyor mu?

Şirket yöneticileri, müdürlükleri nedeniyle temettü alma hakkına sahip değildirler. Eğer şirket müdürlerinin aynı zamanda şirkette hisseleri varsa hisseleri oranında temettü ödemesi alabilirler.

İngiltere’de kurulu şirketiniz varsa ve şirketinizden temettü almak istiyorsanız İngiltere’de muhasebecinize danışmanızı öneririz. İngiltere muhasebe şirketi ile çalışarak Birleşik Krallık’ta uygulanan yasal ve güncel mevzuata uygun hareket edebilirsiniz.

* Bu yazıda vergi konularında yükümlülüklerinizi gözden geçirmenize yardımcı olabilecek bazı faydalı bilgiler yer almaktadır. Ancak bu bilgiler kapsamlı bir rehber veya vergi tavsiyesi değildir. Vergi konusunda yükümlülüklerinizden emin değilseniz, ilgili vergi dairesinden veya bağımsız bir vergi danışmanından tavsiye almanızı öneririz.