Amazon Avrupa vergi ayarları nasıl yapılır?

Amazon satıcılarının bilgi sahibi olmaları gereken konulardan bir tanesi de vergi konusudur. Vergi konusunda yapacağınız yanlışlar Amazon satıcı hesabınızın askıya alınmasına veya kapanmasına sebep olabilir. Vergi konusunda yanlış işlemler vergi beyanında hatalara sebep olacağı için vergi cezalarına da sebep olabilir.

Amazon satıcı panelinde “Tax Settings” sayfasında Vergi ayarları yapılabilmektedir.

1. Katma Değer Vergisi (KDV) – (VAT)
VAT, Katma Değer Vergisi anlamına gelir. Avrupa Birliğinden ve Birleşik Krallık’ta VAT kaydı olan işletmelerin sattıkları malların fiyatına ekledikleri ve vergi beyannamelerini verirken ulusal vergi makamlarına ilettikleri bir vergidir. Herhangi bir AB ülkesinde veya Birleşik Krallık’ta ürün satıyorsanız, satış yaptığınız her ülkede KDV kaydı yaptırmanız gerekebilir ve VAT uyumlu olduğunuzdan emin olmak sizin sorumluluğunuzdadır.

Amazon satıcı panelinde VAT ayarlarınızı yapmak için;

  • Amazon satıcı panelinde “Tax Settings” sayfasına gidin.
  • “Add VAT numbers” bağlantısına tıklayın.
  • VAT numarasına sahip olduğunuz her ülke için VAT numaranızı girin.
  • Eğer VAT numaranız yoksa ve “Declare your status and benefit from automatic receipt generation” bağlantısına tıklayın.
  • Açılan sayfada VAT’den muaf olduğunuzu beyan edin.

2. VAT hesaplama ve faturalama
VAT kayıt numaralarınızı ekledikten sonra, VAT hesaplama ayarlarınızı tamamlayabilirsiniz. Amazon’da satış yapacağınız liste fiyatınıza dahil olan KDV’yi hesaplamaya başlamak ve Amazon siparişlerinize doğru KDV oranını uygulamanız gerekir.
Amazon’un ücretsiz KDV Hesaplama hizmeti için gerekli başvuruyu yaptıktan sonra VAT hesaplama ve müşteriye fatura gönderme hizmeti Amazon tarafından otomatik olarak yapılır.

Hesaplamalara göre, KDV faturaları sizin adınıza düzenlenir. Faturalar sizin ve müşterilerinizin indirmesi için Amazon’un ilgili rapor ekranlarında hazır hale getirilir.

3. KDV kaydı (VAT)
Bir AB üye ülkesinde veya Birleşik Krallık’ta VAT kaydı yaptırmanız gerekip gerekmediği işinizi yürütme şeklinize bağlıdır. VAT için kayıt yükümlülüğünüz olup olmadığını belirleyen temel faktörler şunlardır: işletmenizin kurulduğu ülke, envanterinizin yeri ve satış seviyeniz.

Avrupa’da VAT hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarına Avrupa’da VAT nedir? konulu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Start Smart’ın Amazon muhasebesi konusunda sunduğu çözümlere buradan ulaşabilirsiniz.

* Bu yazıda vergi konularında yükümlülüklerinizi gözden geçirmenize yardımcı olabilecek bazı faydalı bilgiler yer almaktadır. Ancak bu bilgiler kapsamlı bir rehber veya vergi tavsiyesi değildir. Vergi konusunda yükümlülüklerinizden emin değilseniz, ilgili vergi dairesinden veya bağımsız bir vergi danışmanından tavsiye almanızı öneririz.